Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η υλοποίηση ενός αντίστοιχου ΚΕΛ για τους οικισμούς των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου, για την αποφυγή των εκκενωσεων βοθρων, εξαιτίας των διαφωνιών που εκφράζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Προσφάτως, ο κ. Σγουρός κάλεσε για άλλη μία φορά τις Αρχές της περιοχής να προχωρήσουν στην υπογραφή του συμφώνου το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη του έργου. Υπενθύμισε μάλιστα τον κίνδυνο επιβολής ευρωπροστίμων καθώς υπάρχει η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις εκκενωσεις βοθρων, τα οποία θα επιβληθούν στους ίδιους τους δήμους – στην πράξη δηλαδή θα πέσουν στις πλάτες των δημοτών.
Ο άνθρωπος απαιτεί πόσιμο γλυκό νερό για να επιβιώσει, γι` αυτό και σε όλη την περίοδο της εξέλιξης του ζούσε κοντά σε ποταμούς και λίμνες. Το νερό σαν τροφή και σαν πρώτη ύλη είναι τόσο στενά δεμένο με τη ζωή, ώστε να μπορεί να περιγράψει την ανθρώπινη πολιτιστική εξέλιξη. Με την απελευθέρωση στο νερό ενέργειας υπό την μορφή θερμότητας ή ραδιενέργειας δημιουργείται η θερμική ρύπανση των υδάτων η οποία προκαλεί άνοδο στην θερμοκρασία του νερού. Ρύπανση των υδάτων είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από εκκενωσεις βοθρων, από οργανικές ουσίες όπως το πετρέλαιο και τα προϊόντα του και από τοξικά μέταλλα.
Η βιομηχανική ανάπτυξη άρχισε με όλο και μεγαλύτερη απαίτηση για ενέργεια, πηγή της οποίας υπήρξε και το νερό. Βιομηχανικές διεργασίες, όπως η ψύξη και η πλύση, απαιτούσαν συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ ο αυξανόμενος πληθυσμός, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, χρειαζόταν άφθονο, καθαρό και υγιεινό νερό. Η βιομηχανική χρήση του νερού για ψύξη καταλήγει στις εκκενωσεις βοθρων. Κατά τη θερμική ρύπανση, μειώνεται το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, αυξάνεται η τοξικότητα των χημικών ρυπαντών, επιταχύνεται ο ρυθμός των φυσιολογικών λειτουργιών στους οργανισμούς και συχνά καταλήγουν στο θάνατο.
Σοβαρότερη, όμως υπήρξε η χημική ρύπανση του νερού από βιομηχανικά απόβλητα, εκκενωσεις βοθρων, αστικά λύματα και γεωργικές απορροές. Και από τότε, ζούμε στην εποχή του αλλοιωμένου, ρυπασμένου περιβάλλοντος.
Δραστηριότητες που εμπλουτίζουν ή ρυπαίνουν υδάτινους αποδέκτες, είναι οι απορρίψεις από τις εκκενωσεις βοθρων που αφορούν ανθρώπινες χρήσεις. Τα ακάθαρτα νερά χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη τους περιεκτικότητα σε οργανικά συστατικά και συνήθως αποχετεύονται σε θαλάσσιους, λιμναίους ή ποτάμιους αποδέκτες ή και απορροφητικούς βόθρους, ρυπαίνοντας έτσι και τα υπόγεια νερά.
Στη χώρα μας, οι εκκενωσεις βοθρων που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό, αποτελούν το χειρότερο μέσο διάθεσης των ακάθαρτων νερών, αφού ρυπαίνουν το φυσικό αποδέκτη, το έδαφος και τα υπόγεια νερά. Οι αστικές αυτές απορρίψεις με το μικροβιακό τους φορτίο προξενούν διάφορες μολύνσεις. Συγκεκριμένα, ορισμένα βακτήρια προξενούν τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα και χολέρα. Ιοί στο νερό και ορισμένα στελέχη τους προκαλούν πολυομελίτιδα και ηπατίτιδα, ενώ αυγά και νύμφες μερικών παρασίτων (ασκαρίδα κ.ά.) βρίσκονται πολλές φορές στα ακάθαρτα νερά, προκαλώντας άλλες ασθένειες.
Οι τύποι των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών βρίσκονται σε αστικά και κτηνοτροφικά λύματα. Τα παθογενή μικρόβια και οι ιοί βρίσκουν συνήθως αφιλόξενο περιβάλλον στο θαλασσινό νερό και γρήγορα αδρανοποιούνται. Μολύνσεις, όμως, αλλά ραδιενεργές, προκαλούνται στα νερά από εκκενωσεις βοθρων, ατυχήματα ή βλάβες στους πυρηνικούς σταθμούς και από πυρηνικές δοκιμές ή εκρήξεις.
Η επικινδυνότητα από τη λειτουργία και τις εκκενωσεις βοθρων στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και από ελέγχους που έγιναν στα υπόγεια ύδατα. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι βόθροι δεν είναι στεγανοποιημένοι, το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ρύπανση στο υπέδαφος. Δεν είναι τυχαίο πως σε μετρήσεις που έγιναν στο παρελθόν σε 41 σημεία της Ανατολικής Αττικής, στα 30 βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών στο υπέδαφος, στοιχεία που αποδίδονται στη λειτουργία και τις εκκενωσεις των βόθρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου