Κονδυλώματα στη γυναίκα


Tα τελευταία 20 χρόνια, τα κονδυλώματα ανήκουν στα πλέον διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Προκαλούν, μάλιστα, μεγάλη ανησυχία, γιατί πρόκειται για ένα ανθεκτικό και μεταδοτικό νόσημα, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς στο δυτικό κόσμο και είναι τρεις φορές συχνότερο από τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Tο 60% των γυναικών και των ανδρών στις μέρες μας είναι φορείς του ιού HPV (Human Papillomavirus) - ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, όπως λέγεται. Aπό αυτούς, οι περισσότεροι είναι νέοι σε ηλικία (20-30 ετών).
O ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 τύπους, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (1,2,3,4 κλπ.). Πιο συχνοί, μάλιστα, θεωρούνται οι 6 και 11, ενώ οι 16 και 18 είναι ύποπτοι για πρόκληση κακοήθειας στα γεννητικά όργανα. Γενικότερα, οι ιοί των κονδυλωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που προκαλούν οξυτενή κονδυλώματα, που εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία προκαρκινικών αλλοιώσεων στα έσω γεννητικά όργανα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι στις γυναίκες κάποιοι τύποι κονδυλωμάτων προκαλούν κακοήθεια δηλαδή καρκίνο της μήτρας, το δεύτερο θανατηφόρο καρκίνο στις γυναίκες. Αυτά για να ανησυχήσουμε! Επειδή το κακό παράγινε απευθύνθηκα στον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Γιάννη Χατζή που δίνει πολύτιμες πληροφορίες… 

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας; Είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τη δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον καρκίνο του μαστού. Ενδεικτικά στη Μ. Βρετανία, κάθε χρόνο, περίπου 230.000 γυναίκες έχουν παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Περίπου 3.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και περίπου 1.000 γυναίκες πεθαίνουν από αυτό τον καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα καθώς κάθε χρόνο, πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες, σ΄ όλο τον κόσμο, εμφανίζουν τη νόσο, ενώ πάνω από 250.000 πεθαίνουν εξαιτίας της. Το 80% αυτών των θανάτων το συναντούμε στις αναπτυσσόμενες χώρες (τρίτος κόσμος). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2050, πάνω από 1.000.000 νέες περιπτώσεις θα διαγιγώσκονται ετησίως. 

Και όλο αυτό το τρομακτικό που περιγράφετε μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή; Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται πάντα από λοίμωξη που οφείλεται στην παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV), δηλαδή απλά στον ιό των κονδυλωμάτων. Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής συμπεριλαμβανομένης της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας περιοχής, χωρίς να απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. 

Ο ιός των κονδυλωμάτων έχει πάνω από 100 στελέχη (τύπους). Κάποια απ΄ αυτά προκαλούν τα εξωτερικά οξυτενή κονδυλώματα (στελέχη 6 και 11) και κάποια άλλα στελέχη προτιμούν να προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας και να προκαλέσουν την κακοήθεια. Από τα τελευταία στελέχη κάποια είναι υψηλότερου κινδύνου και κάποια χαμηλότερου. Τα υψηλότερου κινδύνου είναι τα στελέχη 16 και 18. Αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα μια για πάντα ή ταλαιπωρούν αυτόν που τα έχει παρουσιάσει; Τα εξωτερικά κονδυλώματα είναι εμφανή και στον άντρα και στη γυναίκα και αντιμετωπίζονται με καυτηριασμό. Όμως συνεχίζει το άτομο να φέρει την παρουσία του ιού και επομένως μπορεί να μεταδίδει τον ιό και σε άλλα άτομα όπως υπάρχει πιθανότητα σε επόμενο χρονικό διάστημα να επανεμφανίσει τα κονδυλώματα και ιδίως όταν η άμυνα του οργανισμού μειωθεί. 

Κι αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω στρες, καπνίσματος, κατάχρησης αλκοόλ επανειλημμένες κολπίτιδες ή από παθολογικά αίτια όπως αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, όχι καλά ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης, κ.ά). Πιο ύπουλη θεωρείται η προσβολή του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV επειδή δεν δίνει συνήθως συμπτώματα και εκεί είναι η σημασία του τεστ Παπ για την έγκαιρη διάγνωση δυσπλασιών στον τράχηλο της μήτρας όπως και η αναγκαιότητα χρήσης προφυλακτικού από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου