Ελληνικά γαμήλια έθιμα

Στη χώρα μας τα ήθη και έθιμα που χαρακτηρίζουν τον γάμο ποικίλουν και διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Ήθη και Έθιμα βγαλμένα από τα παλιά χρόνια που βρίσκουν όμως εφαρμογή και σήμερα καθώς ο τόπος προστάζει τους νέους να τηρούν τις παραδόσεις τους.

Ένα έθιμο όπως το στρώσιμο του κρεβατιού το συναντάς συχνά σήμερα. Δύο με τρείς ημέρες πριν από τον γάμο το ζευγάρι προσκαλεί στο σπίτι του συγγενείς και φίλους σπίτι για να στρώσουν το νυφικό κρεβάτι οι ανύπαντρες κοπέλες.. Ο γαμπρός θα πρέπει να το ξεστρώσει τρεις φορές , να πετάξουν χρήματα επάνω για να πάνε καλά τα οικονομικά του ζευγαριού και ένα παιδάκι ή και περισσότερα για να είναι ο γάμος τους καρπερός.

Άλλο έθιμο στο κτημα γαμου θέλει τις ανύπαντρες κοπέλες να γράφουν το όνομα τους κάτω από το νυφικό παπούτσι έτσι ώστε όποιο όνομα σβηστεί να έχει την ίδια τύχη!

Είναι στενό το παπούτσι φωνάζουν... και τότε ο κουμπάρος πρέπει να βάλει λεφτά μέσα στο παπούτσι της νύφης για να χωρέσει!

Επίσης συχνά στην τσέπη του γαμπρού τοποθετούν κουφέτα τα όποια μετά το μυστήριο μοιράζονται στις ανύπαντρες κοπέλες για να τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους και να ονειρευτούν τον άντρα που παντρευτούν.

Άλλα πολύ διαδεδομένα έθιμα είναι το ξύρισμα του γαμπρού, η προετοιμασία της νύφης την οποία ντύνουν με νυφικα ανύπαντρες κοπέλες, το στήσιμο του γαμπρού από την νύφη και τέλος το πέταγμα της ανθοδέσμης.
  • Στην Αμοργό την ημέρα του γάμου φτιάχνονται τυλιχτές μπουκιές παστελιού και προσφέρονται μαζί με ένα ποτήρι κρασί.
  • Στην Πελοπόννησο σε κάποια μέρη η πεθερά προσφέρει δίπλες που τις φτιάχνει μόνη της ενώ σε κάποια άλλα μέρη η οικογένεια της νύφης φτιάχνει την νυφική κουλούρα και μοιράζετε στην δεξίωση.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία προσφέρουν κουραμπιέδες με ποτό στα κτηματα γαμου.
  • Στη Μυτιλήνη ο μπακλαβάς και τα αμυγδαλωτά θεωρείτε το νυφιάτικο κέρασμα.
  • Στη Νάξο και στην Κρήτη οι καλεσμένοι μαζί με την μπομπονιέρα παίρνουν και ένα ξεροτήγανο με ένα ποτήρι ρακί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου