Μονώσεις ταρατσών σε παλιές οικοδομές

Στις παλιότερες κυρίως οικοδομές αλλά και σε πολλές νεότερες συναντάμε συχνά την παντελή απουσία μόνωσης της ταράτσας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί παλαιοτέρα δε γνώριζαν πόσο σημαντική είναι η μόνωση της ταράτσας μίας πολυκατοικίας ή ενός σπιτιού αλλά μπορεί να έχει γίνει και εσκεμμένα. Να παρέλειψε δηλαδή ο τεχνικός εντελώς να μονώσει την ταράτσα ή να την έχει μονώσει πλημμελώς. 

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η σωστή στεγάνωση της ταράτσας της οικοδομής μας παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση του κτίσματος όσο και για την προστασία από τη δημιουργία υγρασίας στα ταβάνια των διαμερισμάτων μας. 

Αρχικά, μία σωστή μόνωση της ταράτσας μας προφυλάσσει από τα νερά της βροχής και δεν τα αφήνει να περάσουν στο επόμενο πάτωμα, στο ταβάνι δηλαδή του διαμερίσματος του τελευταίου ορόφου και να απορροφηθούν από αυτό. Δημιουργείται δηλαδή ένα τεχνικό εμπόδιο που απομακρύνει τα νερά της βροχής και εμποδίζεται έτσι ο σχηματισμός μούχλας στο ταβάνι του τελευταίου ορόφου, που είναι το προϊόν αυτής ακριβώς της υγρασίας. 

Πέρα από ατή τη στεγανωτική λειτουργία, η κατάλληλη μόνωση ταράτσας ενός κτιρίου εμποδίζει σημαντικά την απώλεια ενέργειας ολόκληρου του οικοδομήματος. Από μελέτες και επαγγελματικές μετρήσεις που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού φορτίου ενός κτιρίου «φεύγει» στο περιβάλλον εξαιτίας της απουσίας σωστής μόνωσης στην ταράτσα του. 

Όπως είναι φυσικό , την εργασία αυτή δε μπορεί να την κάνει μόνος του ο ιδιώτης αλλά πρέπει να απευθυνθεί στους κατάλληλους επαγγελματίες που θα αναλάβουν να εκτελέσουν την μόνωση της ταράτσας του κτιρίου με όλα τα σύγχρονα μέσα και υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου