Ποια είναι τα πρώτα σημάδια εμφάνισης της δυσλεξίας?

Η δυσλεξία είναι ένα συγκεκριμένο είδος δυσκολίας και μάλιστα μαθησιακής. Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσο πιο νωρίς την εντοπίσουμε και ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω στο πρόβλημά μας, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές μορφές δυσλεξίας. 
Ο γονέας δεν καλείται λοιπόν να αναγνωρίσει και να υποδείξει στον ειδικό λογοθεραπευτή την ακριβή μορφή της αλλά αρκεί η παρατήρηση κάποιας μορφής δυσκολίας στην ομιλία ή στη γραφή. Ποια είναι όμως τα πρώτα σημάδια εμφάνισης της δυσλεξίας? 

Τα πρωταρχικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πριν ακόμα το παιδί πάει στο σχολείο. Συνήθως βέβαια, τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται αργότερα ,στο σχολείο δηλαδή όταν γίνεται εμφανές ότι το παιδί δε μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό διδασκαλίας της τάξης του ή ακόμα ότι το πρόβλημα εμφανίζεται κάπου πιο συγκεκριμένα. Ένα πρώιμο λοιπόν σύμπτωμα της δυσλεξίας είναι όταν βλέπουμε ότι το παιδί μαθαίνει δύσκολα νέες λέξεις. 

Όταν δηλαδή παρόλο που τις ακούει δεν τις αφομοιώνει και δεν τις χρησιμοποιεί στο λόγο του. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ο αργός ρυθμός ανάγνωσης ενός κειμένου και ακόμα το φαινόμενο να μπερδεύει το παιδί κάποια γράμματα μεταξύ τους ή να μην μπορεί να γράψει εύκολα τις λέξεις που μαθαίνει. Όλα τα παραπάνω θα τα παρατηρήσει βέβαια και ο δάσκαλος,αλλά ο γονέας πρέπει να είναι πάντα αφυπνισμένος και να παρατηρεί τυχόν μαθησιακά προβλήματα του παιδιού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου