Στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων πετυχαίνουμε να απομακρύνουμε τη ρύπανση (οργανικά φορτία) από τα λύματα, πριν αυτή καταστρέψει τους υδάτινους αποδέκτες (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες) που τα δέχονται. Έτσι τα λύματα που προέρχονται από αποφραξεις, απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο καταλήγουν στους παραπάνω αποδέκτες, ακίνδυνα πια για το ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Τα λύματα της Αθήνας καθαρίζονται στις δύο Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΔΑΠ που λειτουργούν από το 1985 στη Μεταμόρφωση και από το 1994 στην Ψυττάλεια. Στις εγκαταστάσεις της Μεταμόρφωσης καθαρίζονται τα λύματα των βορείων προαστίων της Αθήνας καθώς και τα βοθρολύματα από τις αποφραξεις, από όσους βόθρους ακόμη λειτουργούν στην περιφέρεια της Αττικής. Όλη η υπόλοιπη ποσότητα των λυμάτων που ανέρχεται σε 800.000 κ.μ. την ημέρα καθαρίζονται στην Ψυττάλεια.
Τα λύματα της Αθήνας φτάνουν στον Ακροκέραμο του Κερατσινίου όπου περνούν την αναγκαία προεπεξεργασία (αφαιρείται η άμμος και τα μεγάλα φερτά υλικά). Στη συνέχεια οδηγούνται με δύο υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές καθίζησης όπου αρχικά απομακρύνεται από τα λύματα που προέρχονται από αποφραξεις, το 40% του ρυπαντικού τους φορτίου (Α' φάση). Στη συνέχεια με τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς διαχέονται στη θάλασσα του Σαρωνικού.
Ήδη σήμερα προχωρά η κατασκευή δεξαμενών αερισμού και δευτεροβάθμιας καθίζησης (Β' φάση). Με την ολοκλήρωση της Β' φάσης, η μείωση του ρυπαντικού φορτίου των λυμάτων από αποφραξεις θα ξεπερνά σε ποσοστό το 90%, το νερό δηλαδή που θα προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων θα είναι σχεδόν ολοκάθαρο.
Στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Μεταμόρφωσης γίνεται πλήρης επεξεργασία των λυμάτων από αποφραξεις και το νερό που βγαίνει είναι έως και 95% καθαρό. Στη συνέχεια προστίθεται σε αυτό χλώριο για απολύμανση και μέσω ενός ρέματος οδηγείται στον Κηφισό ποταμό.
Κατά τη διαδικασία που ακολουθείται για την επεξεργασία των λυμάτων στην Ψυττάλεια παράγεται βιοαέριο (καύσιμο αέριο που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο) και το οποίο, όταν καίγεται, παράγει ενέργεια. Μέχρι πριν λίγο καιρό το βιοαέριο καιγόταν σε δαυλούς καύσης και πήγαινε χαμένη η ενέργειά του. Τώρα όμως στην Ψυττάλεια λειτουργεί μία μοναδική στην Ευρώπη εγκατάσταση στην οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από την καύση του βιοαερίου. Αντίστοιχη μονάδα ετοιμάζεται και στη Μεταμόρφωση. Έτσι, από μια ύλη που είναι άχρηστη, δηλαδή τα λύματα από αποφραξεις, πετυχαίνουμε να έχουμε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δηλαδή το βιοαέριο.
Και όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για την προστασία και την ισορροπία του περιβάλλοντος η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι και η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια κ.ά. Έτσι με τη λειτουργία των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων από αποφραξεις υπάρχει διπλή ωφέλεια για το περιβάλλον, δηλαδή προστασία του θαλάσσιου αποδέκτη και εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου