Εντερικοί σκώληκες στους ανθρώπους

εντερικα σκουληκια

Τα εντερικά σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα στο σώμα, μερικά από τα οποία είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων διαταραχών του εντέρου. Μια γρήγορη και εμπεριστατωμένη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε περίπτωση για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν αντιπαρασιτικά φάρμακα ή άλλες θεραπείες για να απαλλαγούν από τα σκουλήκια. Αν και τα εντερικά σκουλήκια μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Συμπτώματα

Κάθε είδος εντερικού σκουληκιού μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα και τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ωστόσο, ορισμένα κοινά σημεία και συμπτώματα των εντερικών σκουληκιών περιλαμβάνουν:
  • απώλεια της όρεξης
  • κούραση
  • κοιλιακός πόνος
  • φούσκωμα
  • ναυτία
  • απώλεια βάρους
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να ξεκινήσει να περνά τμήματα του εντερικού σκουληκιού στα κόπρανα του.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ο εντερικός σκώληκας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή παρεμπόδιση του εντέρου, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση του εντέρου.

σκουληκια σε εντερο

Θεραπευτική αγωγή

Αν και τα εντερικά σκουλήκια ακούγονται λίγο τρομακτικά, η θεραπεία είναι συχνά απλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να μην χρειάζεται καθόλου θεραπεία. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι αρκετό για να διαχειριστεί ορισμένους τύπους ταινιών χωρίς την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν ένα ή περισσότερα αντιπαρασιτικά φάρμακα για να απαλλαγούν από τον εντερικό σκουλήκι.

Οι γιατροί μερικές φορές θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το άτομο πρώτα, για να δουν αν το σώμα τους μπορεί να φροντίσει το σκουλήκι, πριν προχωρήσουν σε φαρμακευτική αγωγή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο θα πρέπει να αναφέρει τυχόν συμπτώματα στον γιατρό.

Ορισμένα σημεία και συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω θεραπεία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  1. εμετό
  2. υψηλό πυρετό που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες
  3. εξαιρετική κόπωση
  4. αφυδάτωση
  5. αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων
  6. αίμα στα κόπρανα
Πριν από την έναρξη της ιατρικής θεραπείας ενός ατόμου, ο γιατρός πρέπει να προσδιορίσει τον συγκεκριμένο τύπο εντερικού σκουληκιού. Ο τύπος του σκουληκιού θα καθορίσει την καλύτερη επιλογή θεραπείας.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν το Biltricide για να καθαρίσουν μια ταινία. Αυτό το φάρμακο παραλύει το σκουλήκι, αναγκάζοντάς το να αποκολληθεί από τον εντερικό τοίχο. Στη συνέχεια βοηθά στη διάλυση του σκουληκιού έτσι ώστε να μπορεί να περάσει μέσα από το πεπτικό σύστημα και να φύγει από το σώμα κατά τη διάρκεια της εντερικής κίνησης.

Στην περίπτωση των αγκυλών, οι γιατροί συνταγογραφούν ανθελμινθικά φάρμακα, όπως η μεβενδαζόλη ή η αλβενδαζόλη.

Η τρικλαμπενδαζόλη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των τριχοθυλακίων, ενώ οι μολύνσεις από σκώληκες συχνά ανταποκρίνονται καλά σε φάρμακα χωρίς συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πηγή άρθρου η ιστοσελίδα του Χειρουργού Πρωκτολόγου - Γαστεντερολόγου Dr Μπουσιώλη Δ.

1 σχόλιο:

  1. Ο πόνος του μαστού στους άνδρες μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες, από μυϊκά στελέχη έως κύστη. Ορισμένες αιτίες μπορεί να απαιτούν θεραπεία αποκατάστασης μαστού, αλλά συνήθως είναι ακίνδυνες.

    Οι περισσότερες αιτίες του πόνου στο στήθος στους άνδρες οφείλονται σε προβλήματα στον ιστό του μαστού. Αυτά τα προβλήματα είναι συνήθως θεραπεύσιμα και μερικά θα εξαφανιστούν μόνοι τους.

    Η γυναικομαστία είναι μια κατάσταση που προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη και πρήξιμο στο στήθος των αρσενικών όλων των ηλικιών. Η αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος ποικίλλει και μπορεί να προκαλέσει πόνο.

    Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπίες ορμονών, όπου τα οιστρογόνα αυξάνονται και η τεστοστερόνη μειώνεται. Η παχυσαρκία και η γήρανση είναι άλλες πιθανές αιτίες της πάθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή